Nederland Topsportland: eigenzinnigheid overwint systeemdenken?

 In Blogs

Nederland Topsportland: eigenzinnigheid overwint systeemdenken?

We gingen niet naar het WK voetbal, maar wat is het toch weer een mooie sportzomer. Tom Dumoulin, De tikkie takkie hockeykampioenen en al die prachtige successen tijdens de Europese Kampioenschappen. Nederland eindigt zelfs hoger op de medaillespiegel dan grote landen als Frankrijk en Duitsland!

Hoe kan het nu dat Nederland zo hoog scoort als topsportland? Natuurlijk, Nederland is rijk en kan dus investeren in sporters. Maar er is iets meer, iets extra’s dat er bij Nederlandse sporters meer uitspringt: Hun eigenzinnigheid!

Kijk de interviews er maar eens op na. Suzanne Krumins die geniet van haar performance als “stervende zwaan”. De hockeydames die hun succes koppelen aan eigen verantwoordelijkheid dat juist dat beetje meer flow en vrijheid oplevert. Tom Dumoulin die voortdurend zijn eigen inzichten ontwikkelt en deze voorlegt aan zijn coaches (en niet andersom). Daphne Schippers die zelf besluit over te stappen naar een andere coach terwijl ze al wereldtop is. Dat gaat dan (nog) niet van een leien dakje. Maar het is wel haar keuze. Haar strijd!

We zien echte karakters waar we graag in meeleven. Leuke open mensen die het beste uit zichzelf halen en daar dag in dag uit mee bezig zijn. Geen robotten die programma’s afwerken.

Moeten we niet allemaal op zoek naar onze eigenzinnigheid? Het kan goed gaan of minder goed, maar het geeft in ieder geval flow!

Recent Posts

Leave a Comment

Contact

Interesse? Neem contact met ons op

Not readable? Change text.